GIDA TEKNOLOJİSİ - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı
Staj Durumu Var
ÖSYM Tipi TYT
Program İçeriği
Gıda Teknolojisi Programı; Yaşar Üniversitesi / Meslek Yüksekokulu bünyesinde kurulmuştur. Programda eğitim, Yaşar Üniversitesi yerleşkesi içerisinde Meslek Yüksekokulu bünyesinde devam etmektedir. Gıda Teknolojisi Programı; gıda üretim tesislerinde ara eleman gereksiniminin karşılanması için teorik ve pratik bilgi ile donanımlı teknik eleman eğitimini amaçlayan örgün öğretimde eğitim veren dört yarıyıllık bir Meslek Yüksekokulu programıdır.
Bölüm Başkanı
Dr. Öğrt. Gör. Ece YILDIZ ÖZTÜRK
Program Başkanı
Dr. Öğrt. Gör. Ece YILDIZ ÖZTÜRK
Tarihçe
Yaşar Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu 2002 yılında öğretime başlamıştır. Mesleki eğitim konusunda deneyimli, proje temelinde çalışma alışkanlığı olan ve tasarım becerileri yüksek kadrosuyla eğitim veren Yaşar Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu, geleceğin nitelikli iş gücünü yetiştirmektedir. Yaşar Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu; toplumun değişen gereksinimlerini yanıtlayabilecek bilgi ve beceriye sahip elemanlar yetiştirerek öğrencilerini, bilgilerini tam olarak kullanabilecekleri iş alanlarına yönlendirmektedir. Eğitim süresince sağlanan staj olanakları ve mesleki gelişim etkinlikleri, öğrencilerin kendilerini azami düzeyde geliştirmelerini amaçlamaktadır. Günümüz iş dünyasında son derece önemli pozitif insan ilişkileri kampüsteki eğitim öğretim çalışmalarının yanısıra sosyal ve kültürel aktivitelerle kazandırılmakta, öğrenciler sosyal sorumluluk projeleri ile topluma değer katan bireyler olarak yetişmektedirler. Yaşar Üniversitesi Meslek Yüksekokulu’ndan mezun olan öğrencilerin büyük kısmı DGS ile lisans bölümlerine geçmektedir. Diğer yandan, Açıköğretim Fakültesi, mezunlarımıza sınavsız geçiş hakkı tanıyarak, 4 yıllık lisans diploması alma şansı tanımaktadır. Böylece mezunlarımız hem çalışıp, hem okuyabilmektedirler. Ayrıca Erasmus öğrenci değişim programı ile öğrenciler, kendi seçtikleri bir Avrupa ülkesinde eğitimlerini sürdürebilmektedir. Eğitim öğretim dönemi boyunca düzenlediği konferanslarla sektörün önde gelen isimlerini öğrencilerle buluşturan Yaşar Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu, sadece teorik gelişimi değil, aynı zamanda güçlü bir pratik alt yapıyla eğitimi pekiştirerek, kısa sürede meslek sahibi olup hayata atılmak isteyen bireyler için avantajlar sunmaktadır.
Kazanılan Derece
Teorik ve uygulamalı dersler alarak mezun olan öğrencilere “ön lisans diploması” verilmekte ve bu diplomaya sahip olanlar "Gıda Teknikeri " olarak çalışabilmektedir.
Kabul Koşulları
TC Uyruklu Öğrenciler (Önlisans - Lisans Programları)
• Lise Diploması
• Lise ve dengi okul mezunları için Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından merkezi olarak yapılan Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ve iki yıllık önlisans mezunları için de yine aynı kurum tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı (DGS) sonucunda alınan puana göre yapılan üniversite tercihleri sonrasında yerleşme. Yaşar Üniversitesi Yabancı Dil Muafiyet Sınavı (FLAT) ya da üniversite tarafından bu sınava eşdeğer kabul edilen bir yabancı dil sınavından minimum yeterli notun alınması (Bu sınavlardan, gerekli minimum geçme notunu elde edemeyen adaylar, Yaşar Üniversitesi Yabancı Diller Yükseokulu - Hazırlık Sınıfı tarafından yürütülen, bir yıllık Yoğunlaştırımış İngilizce Programı’na kayıt yaptırmak zorundadır.

Uluslararası Öğrenciler için (Önlisans - Lisans Programları)
• Başvuru formu (Yaşar Üniversitesi Uluslararası Öğrenci Başvuru Platformu http://apply.yasar.edu.tr )
• Lise Diploması,
• Lise Not Dökümü
• Yaşar Üniversitesi Yabancı Dil Muafiyet Sınavı (FLAT) ya da ÖSYM tarafından bu sınava eşdeğer kabul edilen bir yabancı dil sınavından minimum yeterli notun alınması (Bu sınavlardan, gerekli minimum geçme notunu elde edemeyen adaylar, Yaşar Üniversitesi Yabancı Diller Yükseokulu - Hazırlık Sınıfı tarafından yürütülen, bir yıllık Yoğunlaştırımış İngilizce Programı’na kayıt yaptırmak zorundadır. Anadili İngilizce olan öğrenciler için gerekmemektedir.)
• Referans Mektubu
• Niyet Mektubu
• Pasaport Fotokopisi
Üst Kademeye Geçiş
Önlisans programını tamamlayan mezunlar gıda sanayi ile ilgili kamu ve özel sektör kuruluşlarında gıda teknikeri olarak çalışabilir ya da gıda işletmelerinde sorumlu yönetici olarak görev alabilirler. Gıda Teknolojisi programını başarı ile bitirenler ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı (DGS)’nda başarılı oldukları takdirde Beslenme ve Diyetetik, Gıda Mühendisliği, Bitki Koruma, Bitkisel Üretim ve Teknolojileri, Gıda Teknolojisi, Kimya, Tarımsal Biyoteknoloji lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler. Ayrıca, çalıştıkları işyerinin özelliğine göre yöneticiliğe kadar yükselebilirler.
Mezuniyet Koşulları
Kümülatif önlisans ortalaması 4.00 üzerinden 2.00 den daha az olmayan ve programındaki tüm dersleri (120 AKTS) başarmış ve varsa zorunlu stajını da gerçekleştirmiş olan öğrenciler önlisans eğitimini tamamlar ve mezuniyet için gerekli koşulları sağlamış olur.
Mezun İstihdam Olanakları
Gıda Teknolojisi Programı mezunları gıda sanayii ile ilgili kamu ve özel sektör kuruluşlarında gıda teknikeri olarak çalışabilir ya da gıda işletmelerinde sorumlu yönetici olarak görev alabilirler. Görev alabilecekleri kuruluşlardan bazıları şunlardır: Tarım Orman Köy İşleri Bakanlığı kontrol Laboratuvarı, Hıfzısıhha Enstitüsü, Belediyeler, İl Sağlık Müdürlükleri, su ürünleri ile sebze ve meyve ürünlerinin işlendiği ve depolandığı işletmeler, içme, kullanma, sanayi sularının, et, süt ürünleri, şekerli ve unlu gıda ürünlerinin üretildiği işletmelerin kalite kontrol merkezleri, çevre koruma laboratuvarları ve ilaç işletmeleri.
Ölçme ve Değerlendirme
Sınavlar; ara sınavları, mazeret sınavları, yarıyıl sonu sınavları, muafiyet sınavları ve tek ders sınavlardır. Sınavlar; yazılı, sözlü ve/veya uygulamalı olarak yapılabilir. Sağlık, doğal afet ve ilgili yönetim kurulunca kabul edilen diğer mazeretleri nedeniyle bir dersin ara sınavına giremeyen öğrenciler; mazeretlerinin kabul edilebilmesi için aldıkları sağlık raporlarını veya diğer mazeret belgelerini, elden üç gün içerisinde, posta ile bir hafta içerisinde fakülte/yüksekokul sekreterliğine teslim etmek zorundadırlar. Rapor veya diğer mazeret belgeleri yapılacak olan ilk ilgili yönetim kurulunda karara bağlanır. Mazeret, yarıyıl sonu sınavları ve bütünleme sınavları için mazeret sınavı yapılmaz. Öğrencinin ders değerlendirmesi, T.C. Yaşar Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği'nde belirtilen esaslara göre yapılır. Ders değerlendirmesine ödev, proje, rapor ve quiz gibi bazı değerlendirme ölçütleri de etkilidir. Uygulamalı derslerde, uygulamadan başarılı olamayan öğrenciler final sınavına girme hakkını elde edememektedirler. Ayrıca, dersi tekrar aldığı zaman uygulamalara ve derslere davam zorunluluğu da söz konusu olmaktadır.



https://obs.yasar.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=1012